Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:57 18.04.24 
Клубове/ Политика, Свят / България Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Някои особености на Турската баня
Автор Жopo Xyбaвeцa ()
Публикувано29.07.07 22:14  



ТУРСКА БАНЯ

Традиционалната турска баня идва от далечното бъдеще, още преди турците да пристигнат в Анадола. По време на тяхното пристигане, те се запознават с Римските и Византийски бани, при което традициите се смесват и от взаимодействието на тази смесица, съчетана с Мюсюлманските учения за чистота на тялото и религиозното уважение към водата възниква една нова концепция – Турският Хамам. С течение на времето тя прераства в институция и става неразделна част от местните обичаи.

За турците банята е била нещо повече от място за почистване на кожата. Тя се е явявала като място за срещи на хора от всички рангове на обществото, млади и стари, бедни и богати, граждани и селяни – всеки е можел да я ползва свободно. Жените, както и мъжете също използват хамама, но в различни часове или в отделни помещения.

Хамамът e познато място от ранна до преклонна възраст. Първото къпане на новородените е на 40-тия ден от раждането им, като то се съпровожда с музика и угощения.

Разбира се, съществуват ред предмети и оборудване, свързани с хамама, но в днешно време можем да изброим част от предметите, които се носят при всяко посещение:
Пестемал, голяма хавлия, каято се увива около тялото (при жените тя покрива тялото от мишниците почти до коленете). Хавлията може да бъде памучна, комбинирана или в някои случаи дори и копринена.
Чифт дървени чехли, наречени налъми, съществуваще в много разнообразни варианти и украсени по различни начини.
Тасът представлява купа, от която се полива тялото с вода, и която е винаги направена от метал. Независимо дали е сребро, мед или алуминий, той винаги е инкрустиран с ораменти.
Може да бъде видяна метална кутия, обикновено медна, с дръжка отгоре и перфорирано дъно, за да може да изтича водата. В тази кутия се държи не само сапуна, но и ръкавица, използвано за изтриване на кожата. Кесето е изтъкано от груби нишки и често се украсява по краищтата с части от рог или слонова кост.
Често има и малка кутийка, която в различните райони е направена от мед или срeбро, в която при събличането се прибират бижутата, носени дт посещаващия.
На пода се простира килим, и се покрива с допълнителна тъкан. На този своеобразен дюшек се сяда по време на събличането и обличането.
Розова вода се донася в специален дървен съд. Съгласно традицията, това е единствения вид парфюмерия, които си използва в хамама.










Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Някои особености на Турската баня Жopo Xyбaвeцa   29.07.07 22:14
. * Re:Добре, че пусна това подробно разяснение, NOASET   30.07.07 17:35
. * Re: Някои особености на Турската баня *DELETED* *DELETED* *DELETED* NOASET   31.07.07 08:43
. * Re: Питай мъжествената - TAЛИБAH   31.07.07 10:23
. * Re: Питам я, никЪква я нЕма да отговори, NOASET   31.07.07 10:54
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.