неделя, 30 март 2008 г.

Турска баня (хамам)

Понеже снощи на пратито на Дидко стана дума за това, пък и с Ани също сме си говорили за такова посещение, реших да спретна един бърз пост с две оферти по темата. За наше огромно щастие, двете бани, които съм харесала са сравнително близо до хостела (особено едната) и обещават много приятни емоции:

  1. Cagaoglu Hamami
    Построена преди повече от 300 години, тази баня все още се използва и се радва на завиден международен интерес на разни кралски особи и обикновени блейки като нас :)) Разгледайте сайта за повече картинки ако ви интересува. Има мъжко и женско отделение, като може би важното тук да се отбележи е, че входа за мъжете е от главната улица, а за жените от страничната. Банята се намира на ул. Yerebatan, близо до Св. София, така като гледам на около 15-20 мин от хостела. Работи всеки ден, включително и неделя, от 8 до 20часа, а мъжкото отделение даже то 22ч.
  2. Cemberlitas Hamami
    Тази баня е дори по-стара, твърди се, че е дело на един от най-великите Османски архитекти Синан. В сайта подробно са описани архитектурните й особености и забележителности. Намира се доста близо до хостела, и около нея има други интересни исторически места. Тук жените влизат през главния вход като мъжете :)) Тук има инструкции какво се прави и какво се предлага като услуги в хамама :))
Ако мъжете проявяват интерес, предполагам, че и в двете бани могат да се подложат на традиционно турско бръснене (леле, как звучи само ;))

И понеже си нямам друга работа (де да беше така) ето една картинка кое къде е :))

1 коментар:

Екипът на Ре-стАрт БГ каза...

хм, аз като човек с опит в това отношение, мога само да кажа, че е много релаксиращо в истинска турска баня и със сигурност ще я включа в моята волна програма:) много подробни инструкции, браво, пиле!